Rellen in Bosnië breiden zich uit

Voor de derde opeenvolgende dag is het in Bosnië tot onlusten gekomen tussen betogers en de politie. Daarbij is een deel van de presidentiële residentie in brand gestoken.

In de hoofdstad Sarajevo probeerde een woedende menigte het presidentiële paleis in te nemen. De politie kon dat beletten, maar toch werd een deel van het gebouw in brand gestoken. Ook elders in de stad. Ook een lokaal overheidsgebouw werd in brand gestoken.

In heel de stad bleven winkels en overheidsgebouwen gesloten en liggen de straten vol met puin en glasscherven. De protesten hebben zich nu ook uitgebreid naar Tuzla in het noorden en Mostar in het zuiden. Ook daar waren lokale overheidsgebouwen het doelwit.

Het gaat om de zwaarste onlusten sinds het einde van de burgeroorlog in 1995. Het gaat deze keer echter niet om etnische rellen, maar de betogers zijn woest over de hoge werkloosheid en de schijnbaar onwil of onbekwaamheid van de politici om daar verbetering in te brengen. Zowat 40% van de Bosniërs zou werkloos zijn.

Tot vandaag bleven de protesten beperkt tot de gebieden waar Bosnische Kroaten of moslims wonen, maar vandaag was er ook een kleine steunbetoging van 300 Bosnische Serviërs in Banja Luka. Ook zij riepen slogans tegen de politieke kaste en tegen de corruptie in het land.