Stromae wint de Ultratop Download Award

Stromae heeft voor de tweede keer in zijn prille carrière de Ultratop Download Award gewonnen. De prijs werd voor de achtste keer uitgereikt aan de artiest van wie de muziek in ons land het meest gedownload werd.

Ook in 2010 waren het zijn songs die het meest gedownload werden, met dank aan zijn doorbraakhit "Alors on danse". Vorig jaar scoorde hij met "Formidable" en "Papaoutai" uit zijn tweede album "Racine carrée".

Stromae zei dat hij "hyperflaté" was en bedankte al zijn medewerkers. Hij is "blij dat muziek downloaden nu op een legale manier kan gebeuren".

"De aantallen van Stromae waren ongezien en daardoor is de voorsprong op andere artiesten enorm", zegt Sam Jaspers, directeur van Ultratop. Ozark Henry die de eerste Ultratop Download Award in de wacht sleepte, eindigde op de tweede plaats. Hooverphonic, de winnaar van vorig jaar, strandde op de derde plaats. Milk Inc. (4) en Axelle Red (5) vervolledigen de top 5.

Volgens Olivier Maeterlinck van de Belgian Entertainment Association zit het legaal downloaden van muziek in ons land nog altijd in de lift, maar dat betekent niet dat er geen cd's meer verkocht worden. De Belgische muziekliefhebber kocht in 2013 nog meer dan 6,5 miljoen albums in cd-formaat. De digitale muziekmarkt is in vergelijking met 2012 gestegen met meer dan 40 procent.

Stromae is ook genomineerd voor 8 MIA's. Die muziekprijzen worden morgenavond uitgereikt.