Syrische regime mee aan tafel in Genève

Viceminister van Buitenlandse Zaken Faisal al-Mekdad heeft gezegd dat het regime zal deelnemen aan de tweede ronde van de vredesgesprekken in Genève. Dat meldt het Syrische persagentschap SANA. De nieuwe onderhandelingen starten maandag.

De delegatie uit Damascus zal worden geleid door minister van Buitenlandse Zaken Walid Mouallem. Dat wordt bevestigd door de Verenigde Naties.

De afgezanten van president Bashar al-Assad zouden vooral willen praten over een oplossing voor het "terrorisme" in het land. Die term gebruikt het regime vaak als het gaat over de rebellengroepen die strijden tegen Assad.

"Om de vrede en stabiliteit te herstellen in de Syrische Arabische Republiek moet er een einde komen aan terrorisme en geweld", aldus Mekdad.

De eerste ronde van de vredesconferentie vond eerder deze maand plaats. Die gesprekken leidden niet tot een uitkomst voor de oorlog in Syrië. De Syrische oppositie kon toen wel afdwingen dat de bewoners van de belegerde stad Homs, de stad mochten verlaten. Vandaag worden zo'n 200 burgers uit de stad geëvacueerd.