Ultraorthodoxe Joden protesteren tegen dienstplicht

De Israëlische politie is donderdag op verschillende plaatsen in het land slaags geraakt met ultraorthodoxe Joden. Ze blokkeerden wegen en bruggen uit protest een uitspraak van het hooggerechtshof om de subsidies aan rabbijnenscholen stop te zetten. Tot nu konden de studenten door hun opleiding vaak hun dienstplicht uitstellen. Legerdienst is zowel voor mannen als voor vrouwen verplicht in Israël.
AP2014

In Jeruzalem en andere grote steden in Israël zijn gisteren duizenden ultraorthodoxe Joden de straat opgegaan uit protest tegen de dienstplicht. De protesten waren gericht tegen een recente uitspraak van het Israëlische hooggerechtshof dat de studiebeurzen van orthodoxe studenten besloot in te trekken. Door hun opleiding konden zij hun dienstplicht enkele jaren uitstellen.

De politie moest het waterkanon inzetten om 400 betogers te verjagen die de toegang tot Jeruzalem hadden geblokkeerd. In de westelijke stad Ashdod werden agenten met stenen bekogeld en in het midden van het land blokkeerden zo'n 2.000 demonstranten een belangrijke snelweg. Volgens de politie werden 35 betogers aangehouden.

Tot vorig jaar konden studenten van rabbijnenscholen nog helemaal aan de dienstplicht ontsnappen om zich volledig op hun studie te kunnen concentreren. Hun vrijstelling was voor andere Israëliërs jarenlang een doorn in het oog en werd uiteindelijk afgeschaft. In Israël moeten mannen drie, en vrouwen twee jaar verplichte legerdienst uitoefenen.