Vaticaan reageert scherp op VN-rapport

Woordvoerder Federico Lombardi van het Vaticaan heeft vrijdag "verbaasd" gereageerd op het rapport van de VN over de rechten van het kind, zo meldt KerkNet.
AP2012

Lombardi is verbaasd over het (volgens hem overdreven) belang dat wordt toegekend aan de kritiek en zelfs vooroordelen van "welbekende" ngo's op de Heilige Stoel en de katholieke Kerk, zonder de "abortus- en homolobby" bij naam te noemen, aldus KerkNet. Tegelijk stelt hij vast dat de standpunten en verdediging van de Heilige Stoel niet hetzelfde gewicht krijgen.

Het belangrijkste bezwaar van het Vaticaan is dat de VN-commissie ook een evaluatie maakt van de morele standpunten over contraceptie, abortus, de opvoeding in het gezin, de menselijke seksualiteit, vanuit haar "eigen ideologische visie" op seksualiteit. Dit is niet de bevoegdheid en de opdracht van de commissie, en dat is de reden waarom in een reactie woensdag werd gesproken over een inmenging in de kerkelijke leer over de waardigheid van de persoon en de godsdienstvrijheid.

De jezuïet is ook "verbaasd" over de grote publiciteit die de commissie zelf aan de voorstelling van de aanbevelingen heeft gegeven. Dat staat in schril contrast met de relatie met de andere landen die de conventie ondertekenden.

In dat verband benadrukt Lombardi dat het Vaticaan altijd een van de felste verdedigers is geweest van de VN, in het bijzonder van de inzet van organisatie voor de vrede en de verstandhouding onder de volkeren.

"De Heilige Stoel was overigens een van de eerste staten ter wereld die de internationale conventie voor de rechten van het kind ondertekende", benadrukt de woordvoerder ook. Het Vaticaan streeft nog even fel het welzijn van het kind na.