Vijf Vlamingen op longlist Gouden Boekenuil

De longlist met de twintig kanshebbers voor de Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen, telt dit jaar vijf Vlamingen. Onder hen debutant Jonathan Robijn met "De stad en de tijd". Op 24 april komen we te weten wie met de prijs naar huis mag gaan.

De organisatie van de Gouden Boekenuil heeft vandaag de longlist voor de komende editie bekendgemaakt. Alle Nederlandstalige literaire werken, zowel van Vlaamse als Nederlandse auteurs, die in 2013 verschenen kwamen in aanmerking. Uit alle inzendingen koos de vakjury, met als voorzitter Friedl' Lesage, twintig werken.

Op de longlist staan vijf Vlamingen. Zo dingen Tom Lanoye (met zijn werk "Gelukkige slaven"), Saskia De Coster ("Wij en ik"), Dimitri Verhulst ("De laatkomer"), Stefan Hertmans ("Oorlog en terpentijn") en Jonathan Robijn ("De stad en de tijd") mee naar de titel. Robijn is in dat rijtje een verrassende naam omdat zijn genomineerde werk ook meteen zijn debuut was.

De vakjury, met naast Lesage ook Vicky Vanhoutte, Wim Brands, Bart Vanegeren, Elsbeth Etty en Leen Huet, kiest nu uit die twintig werken de vijf beste. Die shortlist zal op 24 februari bekendgemaakt worden.

Op 24 april wordt de Gouden Boekenuil uitgereikt. De auteur die de prijs wint, ontvangt de trofee, een kunstwerk van Philip Aguirre, en 25.000 euro. De genomineerden ontvangen elk 1.000 euro. Die dag maakt ook de Lezersjury bekend welk werk van de shortlist zij de prijs van de Lezersjury willen geven. De winnaar daarvan krijgt 2.500 euro en een pen van Montblanc.

De volledige longlist:

 • Maarten Asscher - "Appels en peren"
 • Jan Brokken - "De vergelding"
 • Saskia De Coster - "Wij en ik"
 • Martin Michael Driessen - "Een ware held"
 • Arnon Grunberg - "Apocalyps"
 • Stefan Hertmans - "Oorlog en terpentijn"
 • Theodor Holman - "De grootste truc allertijden"
 • Rick Honings en Peter van Zonneveld - "De gefnuikte arend"
 • Tom Lanoye - "Gelukkige slaven"
 • Ilja Leonard Pfeijffer - "La superba"
 • Hans Münstermann - "Mischa"
 • Willem Otterspeer - "De mislukkingskunstenaar"
 • Jamal Ouariachi - "Vertedering"
 • Jonathan Robijn - "De stad en de tijd"
 • K. Schippers - "Voor jou"
 • Laura Starink - "Duitse wortels"
 • Manon Uphoff - "De zoetheid van geweld"
 • Elisabeth van Nimwegen - "De smaak van ijzer"
 • Dimitri Verhulst - "De laatkomer"
 • Joost De Vries - "Republiek"