Vlaamse doorbraak in onderzoek tegen dodelijke septische shock

Onderzoekers aan de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in de behandeling tegen septische shock. Dat is een van de voornaamste oorzaken van sterfte op intensievezorgafdelingen.

Een septische shock wordt veroorzaakt door een overdreven reactie van het lichaam tegen bloedvergiftiging, ook wel sepsis genoemd, door een infectie.

Dertig tot vijftig procent van de patiënten die in een septische shock raken, sterft. Volgens schattingen overlijden per dag wereldwijd 20.000 mensen eraan. Dat aantal neemt dramatisch toe, onder andere door antibiotica-resistente bacteriën. In de laatste tien jaar is het aantal gevallen verdubbeld.

Wetenschappers aan de UGent en het VIB ontdekten via een muizenstudie een mogelijke behandeling tegen sepsis. Daarbij worden twee schadelijke eiwitten (interleukine-1 en interleukine-18) geneutraliseerd in het bloed.

Bij veel ontstekingsziektes is het nu standaard om slechts één eiwit te neutraliseren. "Eén doelwit treffen is niet voldoende. Het treffen van verschillende doelwitten is de te volgen weg", zegt professor Peter Vandenabeele, die het onderzoek leidde. "Door beide eiwitten te neutraliseren, kunnen we ervoor zorgen dat het immuunsysteem niet overreageert", voegt onderzoeker Tom Vanden Berghe toe.

"Voor toepassing op mensen zijn we voorlopig in de voorbereidende fase. We zijn nu nog bezig met het opzetten van de eerste preklinische testen, maar door het spectaculaire effect bij muizen hebben we er vertrouwen in over vijf jaar al klaar te zijn", besluit Vanden Berghe.