Volksgezondheid 14 keer in gevaar door tekort aan medicijnen

Door problemen met de productie of de bevoorrading zijn elk jaar honderden geneesmiddelen niet beschikbaar voor Belgische patiënten. Dat schrijft De Standaard. Vorig jaar kwam de volksgezondheid 14 keer in gevaar.

Alles samen hebben de farmaceutische bedrijven het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) 496 keer gecontacteerd met de melding dat een bepaald geneesmiddel niet meer verkrijgbaar of tijdelijk uit voorraad was.

Vandaag zijn er problemen met zo'n 150 medicijnen. In sommige gevallen gaat het om specifieke of levensreddende middelen waarvoor niet meteen een alternatief voorhanden is. Op die manier is de volksgezondheid vorig jaar 14 keer in gevaar geweest, meldt het FAGG.

Het probleem is enerzijds aan de farmaceutische bedrijven zelf te wijten. Zo sluipen er soms fouten in de productie of is er een tekort aan bepaalde grondstoffen. Anderzijds loopt het af en toe ook fout bij de verdeling van medicijnen.

Daarnaast gebeurt het soms ook dat medicijnen naar het buitenland worden versluisd omdat daar meer geld te rapen valt. In België worden medicijnen doorgaans immers minder duur verkocht dan in andere landen, dus valt bij ons minder winst te rapen.