VS bant vloeistoffen aan boord van vliegtuigen naar Rusland

De Verenigde Staten hebben de veiligheidsmaatregelen voor vluchten van en naar Rusland opnieuw verscherpt. Passagiers mogen voorlopig geen vloeistoffen meenemen aan boord. Eerder deze week waarschuwden de VS al voor de mogelijke aanwezigheid van explosieven in tubes tandpasta.
AP2008

Straks gaan de Olympische Winterspelen in Sotsji in Rusland officieel van start. De Amerikaanse Transportation Security Administration neemt deze nieuwe maatregel omdat gevreesd wordt dat terroristen het evenement gebruiken om aandacht te trekken voor hun zaak. De luchthavenautoriteiten verbieden reizigers van en naar Rusland om gels, poeders en vloeistoffen mee te nemen in hun bagage.

De Amerikaanse regering waarschuwde de luchtvaartmaatschappijen woensdag nog dat terroristen op vluchten naar Rusland mogelijk explosieven verbergen in tubes tandpasta. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid wisselt regelmatig informatie uit met binnenlandse en internationale veiligheidsdiensten. Daarbij horen ook de diensten die verbonden zijn aan mondiale evenementen, zoals de Winterspelen.

In Sotsji zelf is de beveiliging tijdens de Winterspelen enorm groot. De Russen zetten in en rond de stad tienduizenden militairen en politieagenten in. De angst voor terroristische aanslagen is gevoed door de aanslagen in december in Volgograd, zo'n 700 kilometer van Sotsji. Daarbij kwamen 36 mensen om het leven.