Vurig protest in Rio tegen duurdere bustickets

In Rio de Janeiro, Brazilië, is een betoging zwaar uit de hand gelopen. Honderden mensen betoogden omdat de bustickets dit weekend tien cent duurder worden. De betogers willen dat de Braziliaanse regering dringend haar prioriteiten herziet.
AP2014

Het protest begon vredevol aan de Candeláriakathedraal. Bij het centraal station van Rio ontstond er echter een gevecht tussen de politie en demonstranten. De oproerpolitie vuurde traangas af en probeerde de menigte uit elkaar te drijven, terwijl activisten met stenen en molotovcocktails gooiden.

Zowel in als buiten het station ontstond paniek. Een cameraman is bij de rellen ernstig gewond geraakt aan het hoofd. Zes andere mensen raakten ook gewond, en 20 actievoerders werden gearresteerd. Dat schrijft de krant O Globo.

De betogers willen dat de Brazilië méér geld in ziekenhuizen, onderwijs en openbaar vervoer stopt, in plaats van in het wereldkampioenschap voetbal. Door de schermutselingen groeit de bezorgdheid over de veiligheid tijdens het WK. Dat gaat op 12 juni van start in Sao Paulo, en eindigt op 13 juli in Rio. De Olympische Spelen van 2016 vinden ook in Rio plaats.

Vorig jaar werd Brazilië ook al geteisterd door protest tegen de corruptie en de buitensporige uitgaven voor het WK voetbal. Aanleiding voor de protesten waren ook toen verhoogde tarieven voor het openbaar vervoer, die in mei werden aangekondigd door het stadsbestuur van Sao Paulo. Na wekenlange protesten werd die prijsstijging weer ingetrokken.