Wie heeft zijn of haar Oscar verpand?

Hollywood is in de ban van een Oscarmysterie. Een onbekende heeft een Oscarbeeldje verpand om een lening te kunnen krijgen van 50.000 euro. Iedereen vraagt zich af wie deze vergane glorie kan zijn. De Daily Mail meent te weten dat het wellicht om een beeldje gaat dat nog in handen was van de originele winnaar (of diens familie).

Volgens het pandjeshuis waar het beeldje werd omgeruild, moet het gaan om een winnaar voor 1951. De winnaars voor dat jaartal werden immers individueel eigenaar van het beeldje dat ze wonnen. In de jaren daarna kreeg de winnaar het beeldje wel, maar bleef het eigendom van de Academy die ze uitreikt. Het kleinood verkopen zonder toestemming is dan ook verboden.

Aangezien het Oscarbeeldje in onderpand werd gegeven voor de lening van 50.000 euro, riskeert de eigenaar het beeldje kwijt te raken als hij of zij de lening niet kan terugbetalen. Toch zal het pandjeshuis er niet rijk van worden. Als de lening niet wordt terugbetaald en het beeldje wordt geveild, gaat de meerwaarde naar de oorspronkelijke eigenaar.

Zo'n veiling zou heel wat geld kunnen opbrengen. Een Oscarbeeldje is immers een gegeerd goed. Zo kocht Michael Jackson in 1999 het Oscarbeeldje Beste Film voor "Gone with the wind" voor 1,5 miljoen dollar. Dat mocht, want "Gone with the wind" won de prijs in 1939 en dus voor 1951. Als het tot een veiling komt met dit beeldje, weten we tenminste wie de eigenaar is.

lees ook