"Als er iemand eind jaren 70 hot was, dan was zij het!"

35 jaar geleden was menig mannelijke tiener stikjaloers op rocker Meat Loaf. Niet omdat hij een wereldhit scoorde met de meezinger "Paradise by the dashboard light", maar omdat hij zijn liefdesherinneringen al tong draaiende mocht uitspreken tegen Karla DeVito, in een weinig tot de verbeelding overlatend wit topje en met een bambi-look zonder voorgaande. Dat niet zij, maar de toen nog onbekende Ellen Foley in werkelijkheid zong, werd haar snel vergeven. Of zoals Chicago Tribune het uitdrukte: "Als er iemand hot was eind jaren 70, dan was zij het!"

Niet dat DeVito niet kon zingen. Op tournee met Meat Loaf zong ze live mee. Maar zangkwaliteiten bleken duidelijk niet van het allergrootste belang: "Ik wist wanneer we bijna het podium op moesten. Dan begonnen de stoelen in het rond te vliegen en liep Loaf als een zot rond. En als hij tijdens het optreden bepaalde noten niet haalde, dan begon hij luid te schreeuwen en ging hij helemaal uit zijn dak. Tieners werden er wild van."

DeVito probeerde daarna een solocarrière uit te bouwen, maar het feit dat ze vooral als "lipster" bekend was, maakte het moeilijk haar als serieuze artieste te aanvaarden. Onterecht, want filmregisseur Ken Russell ("Altered states", "Tommie") zag haar zelfs als de nieuwe "Evita", een filmproject dat uiteindelijk niet doorging.

Begin jaren 80 kreeg ze een belangrijke rol in de Broadway-musical "The pirates of Penzance", waar ze bevriend geraakte met het toenmalige tieneridool Robby Benson, bij ons vooral bekend van "Ice castles"(1978) en "Harry & son"(1984). Ze huwden in 1982 en kregen twee kinderen, Lyric en Zephyr.

In 1985 nam DeVito opnieuw de muzikale draad op met "We are not alone", een nummer dat dankzij de bioscoophit "The breakfast club" enige bekendheid kreeg. In dezelfde periode gebruikte Diana Ross een van haar nummers op haar succes-LP "Swept away". Maar het tweede album van DeVito, dat in 1986 volgde, bleef commercieel onder de verwachtingen.

DeVito bleef daarna in de muziekwereld actief, maar eerder op de achtergrond of in musicals. In 1990 liet ze zich nog opmerken tijdens een hommageconcert voor Andrew Lloyd Webber.

Tegenwoordig probeert DeVito vooral de muziek- en filmambities van haar kinderen te ondersteunen. Zo bracht dochter Lyric Benson in 2011 een album uit en regisseerde zoon Zephyr in 2013 de lowbugetfilm "Straight outta Tompkins". Echtgenoot Robby schopte het intussen tot professor. Met hem is ze ook een actieve fondsenwerver voor hartonderzoeken, nadat Robby twee zware hartoperaties diende te ondergaan.

"The babe who rocked Paradise by the dashboard light" werd op 29 mei 2013 zestig (zie kleine foto).

Hier kunt u nog eens helemaal uit de bol gaan op de originele "Paradise", inclusief honkbalcommentaar.

lees ook