"Bedrijven worden soms getipt over controles sociale fraude"

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) zegt dat bedrijven af en toe getipt worden over controles die bij hen zullen plaatsvinden. Volgens de staatssecretaris is bij controles al verschillende keren informatie aangetroffen die door iemand bij de betrokken diensten werd gelekt.

"Er zijn honderden mensen uit de administratie bezig met het bestrijden van sociale fraude", stelt Crombez. "Als dan blijkt dat er informatie wordt gelekt dan moeten we daar echt wel aandacht voor hebben." 

De staatssecretaris liet meteen ook weten dat hij de beslissing van minister van Financiën Koen Geens (CD&V), over het uitstel van de anti-fraudekassa's in de horeca, nog moet bestuderen. "Ik kan op dit moment daar nog niet over oordelen omdat ik niet precies weet welke de stappen Financiën zal zetten", zegt Crombez.

De sector moet de ant-fraudekassa's vanaf 2015 gebruiken, maar minister Geens meldde gisteren dat er het eerste jaar nog geen sacties komen voor wie niet in orde is.