"Mogelijk wordt dit de zachtste winter ooit"

Het is een uiterst zachte winter. Dat had u zelf al gemerkt en volgens weerman Frank Deboosere is het "best mogelijk dat deze winter de zachtste ooit" wordt. "Er zijn deze winter nog maar 3 vorstdagen geweest en geen enkele ijsdag", meldt Deboosere op zijn website.

Tot nu staat het record van de zachtste weerkundige winter sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833 op naam van de winter van 2006-2007. De gemiddelde temperatuur bedroeg toen 6,6° C.

Om dat record te evenaren, moeten we in februari een gemiddelde temperatuur halen van 7,1° C. "Dat wordt niet makkelijk, maar is doenbaar", meldt Deboosere.

De weerkundige winter omvat de maanden december, januari en februari. Tot nu waren er amper drie vorstdagen, dagen waarop de minimumtemperatuur negatief was. Ter vergelijking: voor het hele winterseizoen 2006-2007 (van oktober tot mei) waren er in totaal 17 vorstdagen. Een ijsdag, een dag waarop het de hele dag blijft vriezen, hebben we deze winter nog niet gehad en lijkt er voorlopig ook niet aan te komen.

De winter is zo zacht omdat er allesoverheersende zuidwestcirculatie is, verduidelijkt Deboosere. De aangevoerde zeelucht is zacht en wordt met grote snelheid aangevoerd.