"Toon van De Wever doet denken aan donkerste krachten uit geschiedenis"

Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) hekelt in De Morgen de toon van de N-VA en N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Het cultiveren van een belegeringsmentaliteit is een onhebbelijke karaktertrek van de meest onaantrekkelijke krachten van de geschiedenis", zegt De Gucht.

Het is niet de eerste keer dat De Gucht een straffe uitspraak over nationalisme, de N-VA of De Wever doet, maar met de verwijzing naar "de donkerste krachten van de geschiedenis" gaat hij deze keer ver.

De Gucht ergert zich aan de toon van De Wever. "Als de populairste politicus, burgemeester van de grootste stad, boegbeeld van de enige toonaangevende partij, aan het bewind in de sterkste en meest bevolkte regio van een van de rijkste landen van het meest ontwikkelde continent ter wereld, als uitgerekend dié als voornaamste boodschap heeft dat 'ze' tegen hem zijn, is dat in het beste geval puberaal te noemen. In een minder optimistische interpretatie zou je het gevaarlijk kunnen noemen."

"De duistere krachten waar de Wever het over heeft, bestaan immers niet. Wel zijn er nog Franstaligen en zelfs Vlamingen, zo'n 70 procent ongeveer, die er doodgewoon een andere mening op nahouden. En dat willen we graag zo houden, als het even mag. Niet-N-VA-stemmers hebben tot nader order ook hun rechten."

"Waarom zou de N-VA nu water bij de wijn doen?"

De Gucht wil met het opiniestuk in De Morgen de pers en de kiezers waarschuwen. Volgens De Gucht is de indruk ontstaan dat de N-VA deze keer wel bereid zou zijn om een compromis te sluiten. De Gucht vraagt zich af waar journalisten en burgers dat halen.

"Waarom zou een eenthemapartij die met dat ene thema van 5 naar 30 procent gesprongen is, meer water bij de wijn doen dan voorheen? N-VA heeft telkens een democratisch mandaat gekregen om het been stijf te houden." De Gucht schrijft dat de N-VA "onbetwistbaar en onbeschroomd de erfgenaam is van dat deel van de Vlaamse Volksbeweging dat steeds religieus geweigerd heeft om de handen vuil te maken".

De Europees commissaris, die het stuk in eigen naam heeft geschreven, zegt wel dat hij vindt dat de N-VA dat moet kunnen doen. "Het is niet ondemocratisch of onzedelijk. Maar je kan het evenmin ontkennen." Daarom, zegt De Gucht, moet je niet verwachten dat de N-VA compromissen zal sluiten. "De Wever, die zijn inspiratie tegenwoordig in religieuze sferen zoekt, weet dat er in de Bijbel maar één personage voorkomt dat iets weet te verzilveren: Judas."

lees ook