"Ziekenhuizen beïnvloeden keuze begrafenisondernemer"

Sommige ziekenhuizen beïnvloeden de familie van een overleden patiënt in hun keuze voor een begrafenisondernemer. Dat zegt de uitvaartsector zelf. De situatie is nadelig voor de concurrentie en voor de nabestaanden.

Volgens de uitvaartondernemers zijn de vrije markt en de vrije keuze bedreigd. "Al te vaak neemt een ziekenhuis zelf het initiatief", stellen ze. Daardoor komt een overledene soms ook terecht bij een uitvaartcentrum dat niet naar de zin is van de familie. Maar de ziekenhuizen ontkennen dat het zo'n vaart loopt. "We laten de familie altijd zelf beslissen", klinkt het.

VARU, de beroepsvereniging voor onafhankelijke begrafenisondernemers in Vlaanderen, werkt al jaren aan een protocol, met regels voor ziekenhuizen en rusthuizen. "Die tekst zou een wet moeten worden", zegt Bruno Quirijnen van VARU. "Dat protocol kan alleen maar impact hebben als het vanuit de Vlaamse overheid wordt opgelegd."