"Zijn wij blij dat Stromae geen groep is!"

Stromae is met acht prijzen de grote winnaar van de zevende editie van de MIA's, de Music Industry Awards. De zanger mocht onder andere de prijs voor het beste album, de beste single en de Hit van het Jaar mee naar huis nemen. Rocco Granata werd met een Lifetime Achievement Award beloond voor de muziek die hij in ruim een halve eeuw carrière heeft nagelaten.

Gastvrouw Natalia mocht de show muzikaal openen met "Boom", om daarna bliksemsnel van jurk te wisselen en zich bij de gastheer van de avond Sam De Bruyn te voegen.

Hooverphonic, Clouseau en Ozark Henry waren enkele van de artiesten die optraden tijdens de show. Maar de onbetwiste nummer één was natuurlijk Stromae, die twee nummers bracht ("Tous les mêmes" en "Formidable") en ook voortdurend het podium op moest om nieuwe prijzen op te halen.

Acht prijzen kreeg hij, waaronder die voor beste mannelijke solo-artiest en beste album. Die laatste prijs werd hem overhandigd door prins Laurent. "Nu is het te veel", sprak Stromae telkens weer. Met zijn acht prijzen verpulvert Stromae het record van Milow, die in 2008 vijf keer werd bekroond.

Rocco Granata bedankt de mijnwerkers

"Zijn wij blij dat Stromae geen groep is!", sprak Alex Callier van Hooverphonic, bekroond als beste groep.

Ook drie vrouwelijke artiesten werden bekroond. Slongs Dievanongs kreeg de MIA in de categorie Doorbraak, Trixie Whitley versloeg Natalia, Coely en Axelle Red als vrouwelijke solo-artiest van het jaar en Isolde Lasoen was de eerste vrouw ooit die bekroond werd als beste muzikant.

Ook Rocco Granata werd in de bloemetjes gezet. Hij kreeg een Lifetime Achievement Award. Hij bedankte zijn familie, Sabam en de VRT, maar ook de mijnwerkers van Zwartberg, Waterschei en Winterslag. Samen met Arno zong hij een doorleefde versie van zijn wereldhit "Marina", begeleid door een koor van zwarte zangeressen.

Publieksprijzen MIA'S 2013:

 • Alternative: Daan
 • Dance: Stromae
 • Doorbraak: Slongs Dievanongs
 • Groep: Hooverphonic
 • Nederlandstalig: Clouseau
 • Pop: Stromae
 • Solo man: Stromae
 • Solo vrouw: Trixie Whitley
 • Vlaams populair: Christoff
 • Hit van het jaar: Stromae met "Formidable"

Prijzen muzieksector MIA's 2013:

 • Album: Stromae - "Racine Carrée"
 • Artwork: Stromae
 • Auteur-componist: Stromae
 • Live act: Balthazar
 • Muzikant: Isolde Lasoen
 • Videoclip: Stromae - "Formidable"

Meest gelezen