België telt honderden criminele afvalbedrijven

De afgelopen vijf jaar heeft de federale politie 500 afvalbedrijven ontmaskerd die volledig illegaal aan de slag waren. Ze hadden geen enkele vergunning of niet de vergunning die ze nodig hadden. Dat schrijft de krant De Tijd op basis van cijfers van de centrale dienst Leefmilieu van de federale politie.

De politie waarschuwt dat de georganiseerde criminaliteit in België miljoenen euro's verdient aan het illegaal verwerken en doorverkopen van onze oude elektrotoestellen, papier, plastic en ander afval.

De voorbije vijf jaar zijn meer dan 5.500 dossiers geopend over gevallen van afvalcriminaliteit. Ruim 1.200 illegale afvaltransporten zijn in die periode onderschept. Een op de tien gecontroleerde afvaltransporten bleek niet in orde te zijn.

Sinds 2009 zijn ook 3.500 bedrijven betrapt op het overtreden van de regels voor afvalverwerking. Ze kunnen bijvoorbeeld knoeien met zuiveringsfilters, wat op de lange termijn een gigantische besparing oplevert. Of ze kunnen vrachtwagens systematisch zwaarder laden dan de officiële vergunning toelaat.

Ook verontrustend is dat de politie sinds 2009 elf gevallen van illegale zwendel in radioactieve materialen heeft blootgelegd.