MR doet voorstellen om middenklasse in Brussel te houden

"Om de exodus van de middenklasse in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tegen te gaan is het nodig om een verlaging van de btw tot 6% in de bouwsector te verdedigen." Dat zegt Vincent De Wolf, de Brusselse lijsttrekker voor de MR, vandaag in de krant La Libre Belgique. De Brusselse afdeling van de partij houdt vandaag een congres.

De partij heeft nog andere voorstellen om de middenklasse in Brussel te houden, onder meer een verlaging van de registratierechten voor een eerste woning van 12 tot 6 procent en publiek-private samenwerkingen om de bouw van sociale woningen te versnellen.

De politicus benadrukt dat Brussel een erg jonge en diverse bevolking heeft. "Die twee elementen, daar moeten we een kracht van maken", benadrukt hij. "We gaan niet zeggen dat de integratie een mislukking of een succes is." De Wolf wil vooral opnieuw investeren in onderwijs.

"Stad zou ook kunnen leeglopen door het GEN"

Daarnaast heeft De Wolf ook uitgesproken ideeën over het Gewestelijk ExpresNet. "Dat GEN kan de beste of de slechtste oplossing worden voor Brussel", zegt De Wolf, die benadrukt dat hij de enige politicus is die dit durft te zeggen. "Als we de middenklasse niet hier kunnen houden, als deze stad ontmenselijkt wordt, dan zal ze leeglopen dankzij dat GEN. Het GEN moet er vooral voor zorgen dat de levenskwaliteit in de stad verbeterd wordt. (...) De mobiliteit in Brussel moet verbeteren."

De Wolf ziet mogelijkheden in een gezamenlijk ticket en tarief voor de MIVB en De Lijn. Hij wil dat er een kwart minder auto's in Brussel rijden.

De ideeën van zijn partijgenoot Didier Reyders omtrent mobiliteit vindt De Wolf weinig realistisch omdat ze te duur zijn. "Ik hou ervan om te dromen dus ik kan Didier Reynders wel volgen, maar ik ben kandidaat om minister-president te worden. Die projecten zijn te duur en lijken me niet prioritair voor de Brusselaars."

In het interview herhaalt De Wolf ook dat hij samenwerken met de N-VA niet ziet zitten. "Ze willen ons onder curatele plaatsen. Ik wil dat de Brusselaars opnieuw fier zijn dat ze Brusselaar zijn. Het is onmogelijk om dat samen met de N-VA te doen."

lees ook