Poetin ontmoette Janoekovitsj in Sotsji

Bij de opening van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag zijn in eigen land gecontesteerde Oekraïense collega Viktor Janoekovitsj ontmoet.

"Zij hebben in het stadion met elkaar gepraat. Het was geen officiële bilaterale ontmoeting en het was niet voorzien in het programma van Janoekovitsj in Sotsji", aldus een woordvoerder van de Oekraïense president. "Janoekovitsj is in de loop van de nacht naar zijn land teruggekeerd". De woordvoerder van Poetin bevestigde het bericht.

Niemand verstrekte uitleg over het onderwerp of de onderwerpen van het gesprek waarnaar met spanning werd uitgekeken. In Oekraïne is immers al twee maanden een politieke crisis aan de gang. Die begon eind november toen Janoekovitsj in laatste instantie afzag van een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie en meer toenadering zocht tot Rusland. De protesten tegen het regeringsbeleid leidden uiteindelijk tot de bloedige en gewelddadige betogingen.

Poetin ontmoette vrijdag tijdens de receptie in Sotsji ook verscheidene politici waaronder politieke leiders uit China, Tadzjikistan, Nederland en Turkije. De Russische president had eerder, naar aanleiding van de Spelen, gezegd met buitenlandse collega's te willen praten. "Ik zal zeker de gelegenheid gebruiken om in een rustige en aangename omgeving te praten", klonk het.