Protest in Turkije tegen controle op internet

In Istanbul, de grootste stad van Turkije, heeft een duizendtal mensen geprotesteerd tegen de nieuwe Turkse internetwet. De politie heeft de manifestanten op het Taksimplein uiteengedreven met traangas en het waterkanon.

De manifestanten zijn niet te spreken over de versterkte controle van de Turkse overheid op het internet. Het Turkse parlement heeft afgelopen week een omstreden wetsvoorstel goedgekeurd waarin de toezichthouder op de telecommunicatie de volmacht krijgt om webpagina's ook zonder rechterlijk bevel te blokkeren. Bovendien zullen internetproviders verplicht worden gegevens van gebruikers twee jaar lang op te slaan.

De wet is erg omstreden in Turkije. De oppositie beschuldigt de regering van premier Recep Tayyip Erdogan ervan met de geplande blokkering critici monddood te willen maken. De betogers op het Taksimplein hadden het over censuur (kleine foto).

Eerder op de dag verdedigde premier Erdogan de wet. Volgens hem maakt de wet het internet "veiliger". "Er is helemaal geen sprake van censuur. Integendeel, de wet maakt het internet veiliger en vrijer", aldus Erdogan.