Russen draaien "homolied" YMCA in Sotsji

Op de Winterspelen in Sotsji hebben de organisatoren het "homonummer" YMCA door de luidsprekers laten schallen tijdens een pauze waarin het ijs gedweild wordt in de Adler Arena. De Nederlandse entertainer Paul de Leeuw had eerder daartoe opgeroepen als ludiek protest tegen de strenge anti-homowetten in Rusland.
AP2014
Nederlandse fans in Sotsji.

In januari had Paul de Leeuw in het programma "De Wereld Draait Door" een emotionele oproep gedaan. Hij was het niet eens met de grote afvaardiging die Nederland naar de spelen zou sturen, met onder meer premier Mark Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Als ludiek protest stelde De Leeuw voor dat het "dweilorkest" Kleintje Pils - een bandje dat tijdens de pauzes waarin het ijs gedweild wordt, muziek speelt -, liedjes zou spelen die op een of andere manier verwijzen naar homoseksualiteit. En daarbij zou "YMCA", de hit uit het eind van de jaren 70 van de de discogroep "The Village People" (kleine foto), zeker niet misstaan. Dat nummer wordt wel vaker gespeeld op sportwedstrijden, maar het wordt ook gezien als een soort "volkslied" van de homowereld.

Het is niet duidelijk of de Russen op de hoogte ware van de Nederlandse plannen, en het is ook niet zeker dat "Kleintje Pils" gevolg zal geven aan de oproep van Paul de Leeuw. Aanvankelijk was de band enthousiast maar later leek men terug te krabbelen en werd er gezegd dat de leden zich niet willen mengen in politieke kwesties. "Kleintje Pils" vertrekt volgende week naar Sotsji.

AP2002

lees ook