Spanje: "Abortus vrij en gratis"

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn vandaag duizenden mensen, vooral vrouwen, op straat gekomen om het recht op abortus op te eisen. Ze protesteerden tegen het wetsontwerp van de conservatieve regering dat abortus verbiedt behalve in geval van zwangerschap na verkrachting, of als het leven van de vrouw gevaar loopt.
Vrouwen met een spandoek waarop staat "Abortus vrij en gratis".

Onder het scanderen van "abortus vrij" verzamelden zaterdag duizenden manifestanten voor het ministerie van Justitie in het centrum van Madrid. Ze eisen het vertrek van minister Alberto Ruize-Gallardon, de man die de omstreden nieuwe abortuswet heeft voorgesteld.

Een vrouw kan nu in Spanje, totdat ze veertien weken zwanger is, zelf beslissen of ze een abortus wil, en als ze daartoe besluit, hoeft ze geen reden op te geven. De conservatieve regeringspartij Partido Popular wil dat veranderen. In het wetsvoorstel staat dat abortus straks alleen nog mag worden uitgevoerd als de zwangerschap de gezondheid van de moeder bedreigt, of als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting.

"Deze wet werpt ons 40 jaar terug in de tijd", zo zegt Concha Merin, één van de manifestanten. "Ik denk aan de rechten en vrijheden van alle vrouwen. De kerk hoeft zich niet te bemoeien met politiek", vult ze aan.

De omstreden wet werd op 20 december goedgekeurd door de regering van Mariano Rajoy, maar moet nog door het parlement worden behandeld. Het is niet de eerste keer dat er tegen de wet geprotesteerd wordt. Zo kwamen op 1 februari bijvoorbeeld ook al duizenden mensen op straat in Madrid.