Wat zijn de indrukwekkendste dieren van Europa?

Chris Dusauchoit heeft zijn zoektocht op Eén naar de vijf machtigste en krachtigste wilde dieren van Europa afgerond. De veelvraat, de bruine beer, de wolf, de lynx en de wisent zijn volgens de presentator de indrukwekkendste dieren van ons continent.

In vijf afleveringen en in twee teams zochten Chris Dusuachoit en de biologen Iwan Lewylle en Frederik Thoelen de vijf indrukwekkendste dieren van Europa. Voor het ambitieuze project werkten ze samen met de beste wildlife-experten van het continent.

Op basis van vier criteria -uiterlijk, gedrag, zeldzaam en kippenvel- verkozen ze de veelvraat, de bruine beer, de wolf, de lynx en de wisent tot The Big Five van Europa.

"Het valt mij op, niet alleen voor de uiteindelijk "Big Five", dat veel van die wilde dieren het tot voor kort heel slecht deden, sommige stonden zelfs op het randje van uitsterven", zegt bioloog Frederik Thoelen. "Ondertussen is ons beeld veranderd en beseffen we dat die dieren belangrijk zijn, dankzij betere beschermingsmaatregelen zijn ze stilaan aan een comeback bezig."

De veelvraat is één van de grootste op het land levende marterachtigen met grote kaken om prooien te doden, komt het dichtst voor in Scandinavië en Rusland. "De veelvraat is een weinig bekend en mysterieus dier dat bijna niet gezien wordt", verduidelijkt Thoelen.

Dat geldt ook voor de lynx, die dichtst bij ons in het Eifelgebergte leeft. Net als de bruine beer is Europa's grootste katachtige terug van bijna weggeweest.

De Europese wolf, waarvan Dusauchoit in 2011 in Gedinne een exemplaar kon filmen, moest er volgens Thoelen in omdat er veel misverstanden rond bestaan. "Terwijl we de wolf net moeten aanmoedigen. Roofdieren zijn belangrijk in de natuur, ze halen zieke dieren eruit en zorgen dat er geen overpopulaties komen."

Europees president Herman Van Rompuy steunde het programma en kreeg als eerste te horen welke dieren verkozen werden.