"Denk niet dat mensen vinden dat pensioenen te hoog zijn"

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) vindt het voorstel van de N-VA om de Moesen-norm in te voeren, te hard. "Ofwel moet je het leger afschaffen, dan zijn de pensioenen misschien betaalbaar", zegt hij in "De zevende dag".

In de congresteksten van de N-VA pleit die partij om de komende jaren de zogenoemde Moesen-norm in te voeren. Dat betekent dat de overheidsuitgaven enkele jaren niet mogen stijgen. Daardoor zou de regering op een aantal departementen hard moeten besparen om onder meer de uitgaven voor de sociale zekerheid te kunnen blijven betalen.

Koen Geens, minister van Financiën en vicepremier, vindt dat een slecht idee. "Als je het geheel nominaal wil bevriezen, betekent dat dat je in enkele sectoren erg hard moet snoeien. Dat zal geen kattenpis zijn."

"Misschien lukt het als je het leger afschaft, wie weet gaan we daar naartoe. Maar de komende jaren komen er een pak gepensioneerden bij. Daar kun je dus niet snoeien, ik denk niet dat de mensen vinden dat de pensioenen te hoog zijn."

"De federale regering heeft overigens van niemand lessen te krijgen. Nominaal zijn de uitgaven niet gestegen tussen 2012 en 2014, dat is een sterke prestatie."

"Zo snel mogelijk stabiele regeringen vormen"

Voor Geens is het vooral belangrijk dat er na de verkiezingen snel stabiele regeringen komen op de verschillende niveaus.

"Als je te veel eisen stelt, dan wordt dat zwaar", zegt Geens. Hij wil dus niet ingaan op de vraag of er symmetrische regeringen moeten komen, en of er een Vlaamse meerderheid moet zijn in de federale regering.

Geens laat wel de deur op een kier voor een herziening van het grondwetsartikel 195, maar enkel om "souplesse te bieden om te kunnen ingaan op eventuele vragen uit internationale hoek". Over een nieuwe staatshervorming wil zijn partij niet praten.

lees ook