"Europese Commissie betreurt uitslag Zwitsers referendum"

"De Europese Commissie betreurt de uitslag van het referendum." Dat staat te lezen in een officiële reactie van de Commissie. De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz reageert eerder afwachtend. De Zwitserse bondspresident heeft ondertussen gesteld dat zijn land de koers tegenover de Europese Unie niet fundamenteel wil veranderen.

"Een beperking op de immigratie van burgers uit de Europese Unie druist in tegen het beginsel van vrij verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland", zo stelt de Europese Commissie in een officiële reactie op de uitslag van het Zwitserse referendum.

Een meerderheid van de Zwitsers had in een referendum "ja" geantwoord op de vraag of er een beperking van de immigratie in het land moest komen. Het referendum was er gekomen op initiatief van de rechtse Volkspartij SVP die vindt dat er te veel inwijkelingen uit EU-landen het land binnenkomen.

De Europese Commissie liet weten dat ze de uitslag "betreurt". Ze zou nu de gevolgen van het referendum voor de betrekkingen tussen de Unie en Zwitserland gaan onderzoeken.

Schulz afwachtend

De voorzitter van het Europees Parlement, de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz reageert afwachtend en voorzichtig op het referendum in Zwitserland.

Schulz zegt wel dat hij niet gelukkig is met het resultaat en voor de voorzitter van het Europees Parlement moet Zwitserland zich houden aan de afspraken over het vrij verkeer van mensen. Als Zwitserland dat duidelijk niet doet, komen er opnieuw grenscontroles en andere belemmeringen voor Zwitsers die Europa binnenkomen, zegt Schulz.

"Op zoek naar een aanvaardbare samenwerking"

"Zwitserland wil na de volksraadpleging over immigratie de koers tegenover de Europese Unie niet fundamenteel veranderen." Dat zei de Zwitserse bondspresident Didier Burkhalter in een reactie. "De stap om een beperking van de immigratie vast te leggen, zal de verhouding met de EU wel een sterke stempel bezorgen", zo zei hij nog.

Volgens de bondspresident blijven echter nog een aantal vragen onbeantwoord. "Wij moeten nu een uitweg vinden. Hoe lukt het ons het beste, om de situatie op te helderen?" Burkhalter wil daarom een compromis vinden met de EU. "Een aanvaardbare vorm van samenwerking", aldus de bondspresident.

In zijn reactie herinnerde Burkhalter er nog aan dat de samenwerking met de EU sterk heeft bijgedragen aan de welstand in Zwitserland.