"Moesen-norm is recept voor politici die geen keuzes kunnen maken"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback schiet het voorstel van de N-VA af om de uitgaven van de overheid voor enkele jaren te bevriezen. "Je kan toch niet tegen nieuwe gepensioneerden zeggen: "Sorry, er is geen geld?"".

In de congresteksten van de N-VA pleit die partij om de komende jaren de zogenoemde Moesen-norm in te voeren. Dat betekent dat de overheidsuitgaven enkele jaren niet mogen stijgen. Daardoor zou de regering op een aantal departementen hard moeten besparen om onder meer de uitgaven voor de sociale zekerheid te kunnen blijven betalen.

Tobback vindt dat voorstel verwerpelijk. "Het is een recept voor politici die geen keuzes willen maken. Want de komende jaren komen er heel wat nieuwe gepensioneerden bij. Ga je dan tegen die mensen zeggen: "Sorry, je zal moeten wachten, er is geen geld"?"

Tobback zegt dat het te weinig over de inhoud gaat. "De SP.A heeft een concreet voorstel: mensen die na school beginnen te werken, kunnen na 42 jaar met pensioen. Van de andere partijen hoor ik weinig voorstellen."

"Confederalisme is als tijgerbalsem"

Tobback reageert ook op het opiniestuk van Karel De Gucht, dit weekend in De Morgen. De Europese commissaris wil kiezers en pers waarschuwen dat de N-VA nu niet bereid zal zijn om compromissen te sluiten.

"Ik merk in elk geval weinig compromisbereidheid", zegt Tobback daarover. "Het is mij ook na het congres niet duidelijk wat de N-VA bedoelt met confederalisme. Het is als tijgerbalsem: het zou voor alles goed zijn, maar niemand weet wat erin zit."

"Blij dat we het niet van Vlaamse meerderheid hebben laten afhangen"

Tobback beaamt de stelling van Open VLD dat de volgende Vlaamse en federale regering best uit dezelfde partijen bestaan. "Het is in ons land moeilijk om op de verschillende niveaus samen te werken. Maar de beste garantie daarvoor zijn symmetrische regeringen."

Ook vindt Tobback dat het de ambitie moet zijn om een Vlaamse meerderheid te hebben in de federale regering. "Dat is nu niet het geval, maar ik ben blij dat we het daarvan niet hebben laten afhangen: eind 2011 was er een regering nodig."

lees ook