"Ontsnappen aan permanente chantage van N-VA-separatisme"

MR-boegbeeld Louis Michel hoopt op een sociaaleconomische regering met de as MR-CD&V. Hij wil zo "ontsnappen aan de permanente chantage van het N-VA-separatisme".
Ezequiel Scagnetti

Voor Michel is het duidelijk: hij wil na de verkiezingen een regering die de sociaaleconomische kwesties als prioriteit stelt. Hij verwijst daarvoor naar de as die CD&V-voorzitter Wouter Beke en MR-voorzitter Charles Michel hebben gesmeed. "Zo moeten we ontsnappen aan de permanente chantage van het N-VA-separatisme", zegt Michel op de RTBF.

De vader van de huidige MR-voorzitter neemt dus ook duidelijk afsand van de N-VA, hoewel Didier Reynders een aantal maanden geleden nog gecharmeerd leek door de sociaaleconomische standpunten van die partij. Michel noemt een coalitie met de Vlaams-nationalisten onmogelijk.

"De N-VA is het tegengestelde van de filosofische en ideologische essentie van de MR. Liberalen kunnen niet nationalistisch zijn, ze zijn universalisten. En het programma van de N-VA is ook asociaal." Michel verwijst voor dat laatste naar de beperkingen op de werkloosheidsuitkeringen die de N-VA wil doorvoeren.

"PS moet ons niet als springplank gebruiken"

Ook voor de PS, de eeuwige rivaal van de MR in Wallonië, heeft Michel geen lieve woorden over. "De PS hervindt bij elke verkiezing haar maagdelijkheid", zegt hij onder meer.

"De PS moet niet denken dat ze de MR op het federale niveau als springplank kan gebruiken om Di Rupo II in het zadel te helpen, zonder dat de MR op in Waalse en de Brusselse regering komt", zegt hij.

De MR zit in de federale regering, maar is door de PS aan de kant geschoven bij de regionale regeringen. Michel maakt nu dus duidelijk dat zijn partij in alle regeringen wil, als de partij in de federale regering komt.

lees ook