"Panels zonder vrouwen, dat kan niet meer"

Een panel waar alleen mannen deel van uitmaken: op de BBC is het binnenkort verleden tijd. In komische programma's als "QI" en "Mock the Week" moet voortaan minstens één vrouw in het panel zitten. En niet telkens een jonge vrouw.

Komische panelshows -niet alleen Britse- zijn wel vaker zo goed als exclusieve mannenclubjes. Dat moet verleden tijd worden, vindt de Britse openbare omroep, die eerder al liet weten dat er "geen enkel excuus is om niet meer vrouwen aan bod te laten komen".

Danny Cohen, directeur televisie van de BBC, heeft daar nu in de krant The Observer aan toegevoegd dat er voortaan minstens één vrouw in een panel moet zitten."Panelshows zonder vrouwen, dat doen we niet meer. Dat is niet aanvaardbaar", klinkt het. De BBC moet ook meer oudere vrouwen kansen blijven geven op tv, zei hij ook nog.

Er was al meermaals kritiek gekomen op panelshows als "QI" en Mock The Week" omdat er vaak enkel mannen in het programma aan bod komen. Alle vaste panelleden zijn mannen, en slechts vijf van de 38 gastpanelleden waren vrouwen.

Sommige vrouwen die werden uitgenodigd, lieten weten dat ze het gehad hadden met de "door testosteron aangedreven shows" en dat ze liever hun kat stuurden. "Ik heb geen zin meer om als excuustruus op te draven in hun jongensspelletje", zei schrijfster Caitlin Moran.

De volgende maanden zullen er nog wel shows worden uitgezonden met enkel mannen, maar die zijn nu al opgenomen. In de afleveringen die voortaan zullen worden opgenomen, zal er telkens minstens één vrouw zitten.