Di Rupo aan Homans: "De waarheid moet gezegd worden"

"Het woord confederalisme verbergt eigenlijk separatisme. De waarheid moet worden gezegd." Premier Elio Di Rupo (PS) reageert daarmee op de woorden van N-VA-kopstuk Liesbeth Homans, die had gezegd dat "de Franstaligen de N-VA demoniseren".

Homans gaf gisteren een interview aan de krant La Libre Belgique. "Als wij het niet eens zijn met de Franstaligen, dan zeggen wij dat. Maar zij, ze demoniseren ons en maken de mensen bang. Ze stellen ons voor als monsters die alles van de Walen willen afnemen. Het is bijna een aansporing tot haat."

Di Rupo kaatst in een interview met RTL vandaag de bal terug. "De waarheid moet worden gezegd aan de mensen. Het zijn campagnevoorstellen, maar wat zegt de N-VA op haar congres? Dat we alles moeten splitsen: de sociale zekerheid, de politie, de justitie, ... Alleen defensie zou federaal blijven."

"Ze noemen dat confederalisme. Maar in andere woorden: het confederalisme verbergt in werkelijkheid separatisme", zegt de premier. "Ik kan mij er absoluut niet in vinden om het land te splitsen."

"Heb vertrouwen in Magnette in debat met De Wever"

Di Rupo zegt ook dat hij niet in debat zal gaan met N-VA-voorzitter Bart De Wever in deze campagne. "U bent mijn perfecte boodschapper", grapt hij tegen de journalist die het interview afneemt. Hij noemt De Wever ook "een historicus die Latijn spreekt".

"Paul Magnette (PS-voorzitter, red.) heeft zich akkoord verklaard om in debat te gaan met De Wever. Omdat ik vertrouwen in hem heb, zal ik niet tussenbeide komen." Di Rupo benadrukt dat dat debat er zeker komt.

"7,5 op 10 voor mezelf, 7 op 10 voor Maggie De Block"

Di Rupo krijgt ook de vraag om zichzelf te quoteren. "Ik zou mezelf 7,5 op 10 geven, bijna een onderscheiding", zegt hij. Hij krijgt ook een vraag over de populariteit van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block. Zij krijgt van Di Rupo 7 op 10. "Zij verzet essentieel werk."

Di Rupo tegen rekeningrijden

De premier deed nog enkele opmerkelijke uitspraken in het interview. Zo lijkt hij zich ook te kanten tegen rekeningrijden. Binnenkort start een proefproject in Brussel dat nagaat of het haalbaar is om bestuurders te laten betalen per kilometer. Tijdens de spitsuren zullen de deelnemers 9 eurocent per kilometer moeten betalen in de steden en 5 cent per kilometer op de snelwegen.

Di Rupo is niet te vinden voor het rekeningrijden. "Het is een experiment. Maar ik wil in geen geval dat het de pendelaars en de mensen in landelijke gebieden straft."

lees ook