Executie voor giraf Marius

In de zoo van de Deense hoofdstad Kopenhagen is een giraf afgemaakt die nochtans in goede gezondheid verkeerde. Giraf Marius moest eraan geloven omdat de zoo geen inteelt wil riskeren.

Volgens de directie van de zoo is er geen andere optie dan de executie met een slachtpistool. Omwille van genetische redenen kon geen andere zoo gevonden worden waar de giraf wél zou passen zonder het risico op inteelt.

Castratie wordt ook niet overwogen omdat dat bij giraffen grote en pijnlijke bijeffecten kan hebben.

De executie van Marius zorgt voor onbegrip op het internet. Facebook-groep "Red Marius" telt al meer dan 4.400 volgers en twee petities werden in totaal door bijna 5.000 mensen ondertekend.

Volgens Robby Vandevelde, bioloog van de Olmense Zoo is de executie van giraf Marius een heel normale beslissing. "Soms zit er zo veel surplus in de genen van die dieren dat de dierentuin niet anders kan dan de instructies van de EEP volgen", zegt Vandevelde.

Het EEP, het Europese kweekprogramma voor bedreigde diersoorten in gevangenschap, beslist wat er met dieren moet gebeuren, die ongeschikt zijn voor een kweekprogramma. Omdat giraf Marius genetisch niet bruikbaar was in het Europese kweekprogramma, werd het dier dus afgemaakt. 

De giraf overbrengen naar een andere dierentuin, was volgens de zoo van Kopenhagen ook geen optie. "Al ze de Olmense zoo hadden gecontacteerd was het best mogelijk geweest om de giraf hier te plaatsen", zegt Vandevelde. "Wij mogen wettelijk gezien vijf giraffen opvangen en op dit moment hebben we er maar drie staan. Maar de zoo van Kopenhagen heeft geen contact opgenomen".

lees ook