Tokio kiest een nieuwe gouverneur

In Tokio zijn de gouverneursverkiezingen van start gegaan. De inwoners van de Japanse hoofdstad kunnen stemmen op 16 kandidaten, verdeeld tussen voor- en tegenstanders van kernenergie. Dat nationale thema speelt ook een rol bij deze lokale verkiezingen.
Yoichi Masuzoe

De stembusgang draait mogelijk uit op een duel tussen de favoriet van de rechtse regering die pro-kernenergie is, Yoichi Masuzoe, en Morihiro Hosokawa. Hosokwawa is een voormalige premier die na twintig jaar afwezigheid opnieuw het politieke toneel betrad. Hij stelde zich kandidaat omdat hij tegen kernenergie gekant is. Hij krijgt de steun van een andere ex-premier, de onvoorspelbare Junichiro Koizumi.

"De verkiezing zal een strijd zijn tussen zij die denken dat Japan zonder kernenergie kan, en zij die het tegendeel beweren", zo nam Koizumi niet alleen Masuzoe maar vooral diens belangrijkste steun, premier Shinzo Abe in het vizier. Opmerkelijk, Abe is de chef van de rechtse partij PLD, waar vroeger Koizumi met de scepter zwaaide.

De lokale regering heeft dan wel niets te zeggen over het nationale beleid, de verkiezing van een tegenstander van kernenergie in de hoofdstad zou waarschijnlijk ook invloed hebben op de regeringsbeslissingen. Kernenergie staat sinds de kernramp van Fukushima op de publieke agenda.

Masuzoe is op het einde van de campagne nog in opspraak gekomen. Er is een discriminerende uitspraak over vrouwen opgedoken die hij enige jaren geleden heeft gemaakt, en zijn mishandeling van zijn ex-vrouw wordt weer naar boven gehaald. Een groep vrouwen heeft zelfs aangekondigd dat ze een 'seks-staking' aangaan als Masuzoe gekozen wordt.

De vorige gouverneur, Naoki Inose, stapte eind vorig jaar op na een schandaal. De nieuwe gouverneur zal onder meer de Olympische Spelen van 2020 in Tokio moeten voorbereiden. Masuzoe is de favoriet in de peilingen.