Verdachte opgepakt van moord op Tunesische oppositieleider

In Tunesië is gisteravond een van de verdachten van de moord op de Tunesische oppositieleider Mohamed Brahmi opgepakt tijdens een antiterroristische operatie in de hoofdstad Tunis. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Brahmi werd in juli 2013 vermoord.
MIG2
Een bord met de foto van Brahmi tijdens de viering van de revolutie.

Tijdens de operatie werden vier mensen ingerekend, onder wie een zwaargewonde. Zij maken volgens Binnenlandse Zaken deel uit van een terroristische groepering. Een van de gearresteerden is Hmed el-Melki, bijgenaamd "de Somaliër". Hij zou betrokken geweest zijn bij de moord op Brahmi.

Dinsdag werd tijdens een operatie van de ordetroepen al de vermoedelijke dader van een andere aanslag gedood. Die persoon zou in februari 2013 de linkse advocaat en militant Chokri Belaïd om het leven gebracht hebben.

De dodelijke aanslagen op Belaïd en Brahmi werden door de autoriteiten toegeschreven aan de jihadisten van Ansar al-Sharia, die banden hebben met Al Qaeda. De aanslagen werden wel nooit opgeëist.

Na de moord op Brahmi was Tunesië in een politieke crisis beland. Daar lijkt een einde aan gekomen te zijn. Vrijdag waren er immers plechtigheden om de nieuwe grondwet te vieren, waarover eind januari een akkoord bereikt werd. De grondwet bepaalt onder meer dat Tunesië afziet van de invoering van de sharia en dat discriminatie op grond van ras, geslacht, religie en politieke mening verboden is.

De grondwet is de vrucht van onderhandelingen tussen vakbonden, seculiere partijen en Ennahda, de moslimpartij die na de moorden vrijwillig baan ruimde voor een technocratische regering. Die moet tegen eind dit jaar algemene verkiezingen voorbereiden. Ennahda had in 2011 de eerste verkiezingen na de val van de Tunesische president Zine el Abidine Ben Ali, die van 1987 tot 2011 aan de macht was, met duidelijke cijfers gewonnen.