VS breidt rechten voor gehuwde holebikoppels uit

De VS breidt vanaf maandag de rechten voor gehuwde holebikoppels uit. Volgens minister van Justitie Eric Holder heeft zijn departement een grote rol te spelen in "het bestrijden van discriminatie". De nieuwe regels zullen van toepassing zijn op federale kwesties in alle staten van de VS.
AP2014

Holebikoppels zullen voor het gerecht niet meer tegen elkaar hoeven te getuigen en ze zullen even veel rechten hebben om bij hun man of vrouw op bezoek te gaan in de gevangenis. De koppels zullen bijvoorbeeld ook samen het faillissement kunnen aanvragen.

Het homohuwelijk is momenteel toegestaan in 17 staten in de VS en in Washington DC. De nieuwe regels zullen echter van toepassing zijn op federale kwesties in alle staten, of de staten het homohuwelijk nu erkennen of niet, zolang het koppel gehuwd is in een staat waar het homohuwelijk wel erkend is.

Volgens Holder (foto in tekst) zullen de regels gelden "in elk gerechtsgebouw, bij elk optreden en in elke plaats waar iemand van Justitie optreedt in naam van de Verenigde Staten". "Ze zullen ernaar streven om te verzekeren dat holebikoppels dezelfde privileges, beschermingen en rechten hebben als heteropartners."

Chad Griffin van Human Rights Campaign zegt dat de aankondiging "het leven van ontelbare toegewijde holebikoppels ten goede zal veranderen". "Vandaag komen we dichter bij het idee van gelijkheid en rechtvaardigheid voor allen."