Werd "blonde god" terecht geweigerd?

Vlaanderen wil opnieuw/eindelijk schitteren op het Songfestival en zoekt ook dit jaar de best mogelijke kandidaat. Reden om even terug te blikken op een aantal kandidaten die hoopten op "Eurosong"-succes, maar faalden. Toch konden ze om een of andere reden voor, tijdens of na dit "hoogtepunt" de nodige blikken in hun richting krijgen. Philippe Robrecht bleef dit "hoogtepunt" nochtans in 1993 bespaard, achteraf wellicht tot zijn eigen vreugde.

Nadat de veertig liedjes van de voorronde voor het Songfestival van 1993 bekendgemaakt waren -met spetterende namen als Kim, Go Nutz, Lily West, Ingrid Verhulst en John Palmer-, ontstond snel het "gerucht" dat één artiest schromelijk over het hoofd gezien was. Ene Philippe Robrecht zou immers zijn kans gewaagd hebben, maar hij werd niet weerhouden.

De reden maakte toenmalig radiocoryfee Michel Follet later bekend in zijn boek "Rozen of distels voor Sandra": "Er werd gelobbyd om een nieuwe artiest via "Eurosong" te lanceren." Dat werd blijkbaar door het selectiecomité, waartoe ook André Vermeulen behoorde, niet in dank afgenomen en dus werd Robrecht geweigerd als kandidaat: ""Magie" van Philippe Robrecht klom kort daarna in geen tijd naar nummer twee en Robrecht behaalde met zijn debuutalbum goud. Maar naar het Songfestival mocht hij niet."

"Magie" haalde begin maart 1993, terwijl de andere kandidaten om een "Eurosong"-ticket streden, met gemak de hitparade en hield het daar 11 weken vol. Voor trouwers bleek het een ideaal nummer als openingsdans. "De blonde looks en zachte, doch krachtige stem van Robrecht" leidden nog tot meer succes, met "Vurige tongen" en "Fatsoen". Maar commerciële hits, daar was het de toen 28-jarige zanger niet om te doen.

Begin 1997 bleek Robrecht zijn buik vol te hebben van zijn vroegere hitstatus: "Ik wil nieuwe dingen brengen. Geen "Magie" of "Vurige tongen" meer. Zo probeer ik altijd mijn eigen weg te gaan. Ik wil ook geen typisch Vlaamse zanger worden genoemd. Ik ben ook en vooral schepper van dingen: de meeste teksten en muziek komen van mij. Het zingen ervan is slechts een laatste stap, terwijl de meeste zangers alleen maar dingen van anderen uitvoeren", liet hij in Gazet van Antwerpen noteren.

In 2001 voegde hij eraan toe: "Ik ben geen podiumhoer, die op zoek is naar geile blikken." En in april 2010 in Het Nieuwsblad: "In bepaalde muziekprogramma's zat ik in de wereld van het Vlaamse lied, waar ik nul-komma-nul binding mee had. Als mensen me stonden op te wachten voor een handtekening, maakte ik een omweg."

Robrecht is nog steeds bezig met muziek, maar dan zonder compromissen te moeten sluiten. Toch zou hij volgens sommigen de ideale kandidaat zijn geweest in 1993, omdat "the picture perfect was". Oordeelt u zelf:

Vanavond kunt u op Eén kijken naar de tweede casting in het Sportpaleis van Antwerpen, om zo de perfecte kandidaat voor het Eurovisiesongfestival te vinden.

lees ook