Zeven procent minder Vlaamse ambtenaren

Het aantal Vlaamse ambtenaren is tijdens deze regeerperiode met 7,1 procent gedaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister voor Bestuurszaken Geert Bourgeois. De daling is groter dan verwacht.

De Vlaamse ambtenarij (zonder onderwijs, welzijn en openbaar vervoer) telt momenteel 26.749 personeelsleden, zo blijkt uit de cijfers. Dat zijn er 2.051 minder dan aan het begin van de legislatuur in 2009. Eerst was het de bedoeling om het met 5 procent minder ambtenaren te doen. Dat werd later opgetrokken tot 6,5 procent.

Volgens Bourgeois moet de volgende Vlaamse regering blijven inzetten op een meer efficiënte overheid, zowel qua structuur als aantal ambtenaren. "Zo moet bekeken worden of bepaalde beleidsdomeinen niet samengevoegd kunnen worden, zoals Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening."

Bourgeois zegt daarbij dat de huidige regering ook het aantal agentschappen verminderd heeft en bespaard heeft op de werkingskosten. "De Vlaamse overheid werkt elk jaar 425 miljoen euro goedkoper in vergelijking met 2009."