112. Voor dringende hulp. Ook in het buitenland.

Vandaag is het "112-dag" in Europa, een algemene infodag over het noodnummer 112. Sinds 2009 vindt elk jaar een zogenoemde "European 112 Day" plaats op 11/2 om het Europese noodnummer te promoten. Tegelijk wordt dit jaar nog eens een speciale infographic gelanceerd, om te vermijden dat mensen om de verkeerde redenen naar 112 zouden bellen.

Het noodnummer 112 is het enige noodnummer waarnaar je in heel Europa gratis kan bellen als je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie. Het nummer kan zowel op een vast toestel als op een gsm worden gevormd.

In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp: 112 voor ziekenwagen en brandweer, en 101 voor politie. Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie.

Ruim 25% van oproepen naar 112 en 101 is geen noodgeval

In België nemen 1.200 operatoren in 21 noodoproepcentrales samen meer dan 6 miljoen oproepen aan per jaar. Ruim een vierde daarvan blijkt geen noodoproep te zijn. Het betreft vragen om contactgegevens of "grapjes", maar ook soms scheldtirades.

Om dit aantal nodeloze oproepen terug te dringen, vragen de federale overheidsdiensten Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid en de federale politie aan gemeenten en hulpverleners om een "112-infographic" te verspreiden. Daarin staat overzichtelijk weergegeven wanneer en hoe een noodnummer te bellen. "Hoe meer mensen immers weten hoe en wanneer ze welke noodnummers kunnen bellen, hoe efficiënter de noodoproepcentrales kunnen functioneren", klinkt het.

Meest gelezen