"Duits praten is belangrijk voor Duitse bedrijven"

Koning Filip brengt vandaag voor de eerste keer een officieel bezoek aan Duitsland en dat met een van de grootste delegaties sinds jaren. Filip en Mathilde worden vergezeld door premier Elio Di Rupo, de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de drie minister-presidenten, onder wie Kris Peeters. Het koningspaar zal in Berlijn ontvangen worden door de bondspresident Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel. Wij hadden naar aanleiding van het bezoek een gesprek met de Duitse ambassadeur in België, Eckart Cuntz.

“Het wordt een echte grote Duits-Belgische dag in Berlijn”, legt Cuntz (foto) uit. Filip en Mathilde gaan naar Duitsland en zij worden vergezeld door een grote delegatie, de grootste sinds een decennium.

Ook koning Albert (II) was natuurlijk al op officieel bezoek in Duitsland, maar dit bezoek gaat ook nog samen met de vierde Belgisch-Duitse Conferentie, met als titel "Veelzijdige en federale buren: Wat voor een Europa willen Duitsland en België?". Het wordt dus een dialoog die we als federale en veelzijdige landen voeren over ons gemeenschappelijk Europa. In Duitsland wordt er zeker veel belang aan gehecht.

Hoe belangrijk is België voor Duitsland?

“Het is vooral van belang dat we in onze basisovertuigingen en waarden ten opzichte van het Europese beleid eensgezind zijn. Bovendien zijn de Duitse en de Belgische economieën bijzonder nauw met elkaar verweven. En dat de Duitsers grote belangstelling hebben voor de Belgische filmcultuur is weer tijdens de Berlinale gebleken, waar België met een aantal films vertegenwoordigd wordt."

“België trekt vooral de aandacht, als plaats van de Europese instellingen. Maar België is ook een van onze belangrijkste buurlanden en staat op de negende plaats in onze handelsbalans. Dat is een betere plaats dan Rusland, Brazilië of India."

In hoeverre volgt België nu de Duits-Belgische betrekkingen bv. op economisch vlak?

"Op economisch vlak was België altijd enthousiast. Men weet hoe belangrijk Duitse investeringen in Antwerpen zijn. Antwerpen is een van de grootste vestigingsplaatsen voor chemische bedrijven in de hele wereld. Daar zijn bijna alle grote Duitse chemische bedrijven aanwezig. Er zijn vooral initiatieven van de Vlaamse regering en van economische verenigingen genomen. Maar ook de Debelux (Duits-Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel) - ze heeft bv. een vestiging in Keulen - is actief en steeds meer Waalse delegaties trekken naar Duitsland."

Een vrij grote delegatie begeleidt koning Filip naar Berlijn, onder wie premier Elio Di Rupo. Hij prijst België in het buitenland aan als een land dat stabiel is en opnieuw zelfvertrouwen heeft. Hij zoekt investeerders. Maar hoe zou Duitsland kunnen reageren? De loonkosten in België zijn veel hoger dan in Duitsland.

"De vraag naar internationale concurrentiekracht in tijden van globalisering is voor Duitsland en België van belang. Loonkosten spelen zeker een rol, maar belangrijk is ook de vraag "hoe staat het met het sociale stelsel". Dat moet in evenwicht zijn. Ik denk dat we met onze buitenlandse handel succesvol kunnen zijn en tegelijk een hoog niveau van concurrentiekracht kunnen bewaren. We kunnen van elkaar leren. De Duitse en de Belgische economieën zijn nauw met elkaar verbonden. De groeicijfers komen dikwijls overeen. De handel is in het laatste jaar jammer genoeg een beetje achteruitgegaan, maar in absolute cijfers nog wel hoog. En ik denk dat er ook belangstelling van Duitse ondernemingen is om in de toekomst verder te investeren."

"Problemen zijn er wel op vlak van opleidingen, gebrek aan goed geschoolde mensen. Dat geldt zowel voor Duitsland als voor België. Vind je die voor deze jobs? Goed geschoolde mensen zijn nodig en hoe zit het met de beroepsopleidingen? Dat zijn allemaal elementen die heel belangrijk zijn, maar ook het feit dat je in België in een bekend milieu terechtkomt. In Vlaanderen spreek je dikwijls ook Duits. Ik wil dat onderstrepen, want dat is van groot belang voor Duitse bedrijven."

Maar als je vanuit België naar de Duits-Belgische betrekkingen kijkt, heb je de indruk dat maar weinig Belgen zelf -vooral Vlamingen- in Duitsland geïnteresseerd zijn.

"Ik denk niet dat het belang zo klein is. Ik zou natuurlijk nog meer blij zijn als meer Belgische en vooral ook Vlaamse toeristen een bezoek aan Duitsland brengen, maar Berlijn heeft een grote aantrekkingskracht. In Antwerpen heeft bv. niet lang geleden een "Berlijnse herfst" plaatsgevonden van het KULTURforum met ondersteuning van de stad Antwerpen. Er was heel veel belangstelling en niet alleen voor Antwerpen, ook veel andere Vlaamse steden willen het contact met Berlijn en met andere Duitse steden en regio’s verder ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor de regio’s Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts waarmee de banden steeds nauwer worden."

Zou een nauwere band tussen België en Duitsland er ook voor kunnen zorgen dat België het Duitse standpunt meer zou steunen op Europees vlak ? (Bv. in verband met het strikte spaarbeleid)

"Belangrijk is dat we samen als Europeanen oplossingen vinden om de crisis definitief te overwinnen. De stabiliseringskoers die door België net zo gesteund werd als door Duitsland werpt zijn eerste vruchten af. Kijk maar naar landen als Griekenland of Portugal die plots weer groeicijfers presenteren en dit met een stabiliseringskoers."

"Stabilisering moet gepaard gaan met de consolidatie van onze economieën. Daar ligt het gezamenlijk belang. We werken trouwens zeer goed samen."

"We horen allebei tot de stichtende leden van de Europese Unie. We weten hoe belangrijk de Europese vereniging is voor onze landen. Het gaat om de verdere stabilisering vooral op economisch vlak, om het creëren van arbeidsplaatsen en om het Europese project in zijn geheel. We denken over de toekomst van Europa na."

"Niet lang geleden waren minister Steinmeier en minister van Staat Roth in Brussel voor overleg. En we gaan die gesprekken voortzetten. We moeten overleg plegen over hoe het verder moet, en we moeten met de Europese verkiezingen van 25 mei zien welke signalen gegeven worden. We moeten ook na de verkiezingen blijven overleggen hoe we Europa kunnen verstevigen en ook hoe we onze bevolking sterker kunnen verankeren."

Het hele interview in het Duits kan je ook op onze Duitstalige site www.flanderninfo.be bekijken.

Meest gelezen