Regering maakt van Prinses Elisabethbasis internationale vzw

De basis Prinses Elisabeth op Antarctica wordt een internationale vereniging zonder winstoogmerk. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist. Volgens staatssecretaris Philippe Courard (PS) is een efficiëntere en transparantere structuur het doel van die beslissing.

De huidige tweekoppige structuur van de poolbasis is verre van optimaal, verduidelijkt Courard. Naast het Poolsecretariaat is het beheer immers ook in handen van de International Polar Foundation (IPF), die vanuit de basis onderzoek voert.

Poolreiziger en voorzitter van die IPF, Alain Hubert, botste in het verleden meermaals met de overheid over het beheer van de basis. Er doken ook geruchten op over onregelmatigheden bij aanbestedingen, maar het IPF heeft fouten steeds met klem ontkend.

Om orde op zaken te stellen, besloot de regering een nieuwe structuur te kiezen voor het poolstation. "Als de Belgische overheid geld investeert, moeten wij weten waar dat geld naartoe gaat", argumenteert Courard bij monde van zijn woordvoerder. "Een ivzw is de beste structuur daarvoor."

Concreet telt zo'n internationale vzw publieke en private vertegenwoordigers, maar met "een prominente stem voor de overheid". Die "dominantie van de overheid" zou "discussies die er in het verleden soms waren, helpen vermijden", klinkt het nog.

De keuze voor een ivzw is nu gemaakt, maar het echte werk moet nog beginnen. Via koninklijke besluiten moeten de samenstelling, bevoegdheden en werking van de vzw gedefinieerd worden, net als de subsidieregels van de basis en de relatie tussen de publieke en de private vertegenwoordigers.

Vijf kaarsjes voor poolbasis

De Prinses Elisabethbasis werd exact vijf jaar geleden in gebruik genomen. Het was de eerste poolbasis die CO2-neutraal is. De ploeg van het station viert die verjaardag met een kleine ceremonie die plaatsvindt op de eerste volle maan van het seizoen. 

"In de loop van die fantastische vijf jaar hebben wij wetenschappers van verschillende landen kunnen ondersteunen, onder andere van België, Duitsland, Japan, Luxemburg, Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS, Rusland en Zwitserland", zei expeditiechef en voorzitter van de International Polar Foundation, Alain Hubert.

Meest gelezen