Brussels parlementslid komt tussen bij gedwongen repatriëring

Gisèle Mandaila (FDF), ex-staatssecretaris en Brussels parlementslid, is tussengekomen bij een gedwongen repatriëring van een vrouw. De vrouw zat vanmiddag al aan boord van een vliegtuig op het tarmac in Zaventem. Ze werd gedwongen teruggestuurd naar Congo. Mandaila en enkele andere passagiers kwamen tussenbeide, waarna de repatriëring niet doorging. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) heeft een onderzoek gevraagd.
BELGA/VANLATHEM

Volgens de politie kwam er protest van de passagiers en van Mandaila omdat de vrouw huilde en schreeuwde. De commandant besliste daarop om de vrouw van het vliegtuig te laten halen. Het vliegtuig vertrok met anderhalf uur vertraging. Volgens Mandaila kreeg ze in het tumult een slag in het gezicht van een politieagent. Ze dient een klacht in.

"Als op het moment van de uitwijzing fouten gemaakt zijn bij de behandeling van de vrouw, dan moeten er sancties volgen", laat minister Milquet nu weten. Ze heeft de Algemene Inspectie ingeschakeld. Die dienst moet onafhankelijk de werking van de politie inspecteren.

Meest gelezen