"Waarom is reden affaire-Trusgnach nooit degelijk onderzocht?"

Bijna 20 jaar na datum vraagt premier Elio Di Rupo (PS) zich nog steeds af waarom er nooit een degelijk onderzoek is gevoerd naar de herkomst van de affaire-Trusgnach, het verzonnen verhaal waarbij hij indertijd valselijk werd beschuldigd van pedofilie. "Blijkbaar waren er een aantal mensen bij politie en gerecht die niet aan de verleiding konden weerstaan om de nummer twee van de regering op de knieën te krijgen", zegt Di Rupo in het weekblad Humo.

Journalist Eric Goens mocht in het kader van de Vier-serie "Kroost" een jaar lang het leven van de premier volgen. Humo brengt deze week een avant-première van het verhaal. Daarin komt ook de zaak-Trusgnach aan bod. Die barstte los in november 1996, maar bleek al gauw gebaseerd te zijn op verzinsels van de Hasseltse fantast Olivier Trusgnach.

De nacht voordat het verhaal in de media zou verschijnen, werd toenmalig vicepremier Di Rupo nietsvermoedend bij premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) gesommeerd. PS-voorzitter Philippe Busquin was eveneens bij het gesprek aanwezig. Na afloop zei die tegen Di Rupo: "Elio, dit is onhoudbaar. De premier heeft mij gevraagd om je ontslag te laten nemen", schrijft Humo. Di Rupo getuigt hoe de zaak hem aan de rand van de afgrond bracht. "Ik had voor mezelf uitgemaakt dat het voor mij ondraaglijk was om verder te leven met het etiket van pedofiel op mijn voorhoofd. Dat was volstrekt onmogelijk. Dat was de hel."

"Wat mij tot op vandaag intrigeert, is de vraag waarom er nooit een degelijk onderzoek is gevoerd naar de herkomst van dat verhaal", zegt de premier achttien jaar na de feiten. "Eén van de twee agenten die de affaire naar buiten heeft gebracht, heeft achteraf zelfmoord gepleegd. Maar er is nooit een gerechtelijk onderzoek uitgevoerd naar het waarom van die daad. Nooit. Voilà, daar moet je dan maar mee leven".

Waarom dat onderzoek er nooit is gekomen, daar heeft Di Rupo het raden naar. "Blijkbaar waren er een aantal mensen bij politie en gerecht die niet aan de verleiding konden weerstaan om de nummer twee van de regering op de knieën te krijgen. Weet u, ik hoop nog altijd dat op een dag de waarheid over dit verhaal naar buiten komt. Wie heeft dit in elkaar gestoken? En waarom?"

Meest gelezen