Stenen van Stonehenge kwamen van verder

Nieuw onderzoek naar de stenen waarmee het prehistorische monument Stonehenge gebouwd is, wijst uit dat de stenen van verder komen dan tot nu toe gedacht werd. Dat betekent dat de bouwers van Stonehenge de stenen over heuvels zouden hebben moeten slepen, en dat lijkt niet erg waarschijnlijk.
AP2010

Stonehenge bestaat uit verschillende soorten stenen, onder meer de vulkanische gesteenten gevlekt doleriet en ryolieten. Uit eerder onderzoek was gebleken dat die beide gesteenten afkomstig waren uit de Preseli Hills in Wales.

In de jaren negentig zegden wetenschappers dat ze zelfs de exacte plaats van oorsprong gevonden hadden door de samenstelling van de stenen te vergelijken met de samenstelling van de gesteenten in de Preseli Hills. Volgens dat onderzoek waren de dolerieten afkomstig uit Carn Meini en de ryolieten uit het nabijgelegen Carn Alw.

Maar nieuw onderzoek wijst nu uit dat dat niet klopt. "Toen we er opnieuw naar keken, stelden we vast dat de beschrijvingen van de ryolieten van Carn Alw en die van Stonehenge helemaal niet op elkaar leken", zegt onderzoeker Richard Bevins. Hij maakte foto's van de stenen van Stonehenge en Carn Alw en toonde die aan mensen die niet vertrouwd waren met geologie. Zowat iedereen zei dat de beide stenen niet op elkaar leken.

2008 AP

Over de heuvels

Als de stenen niet uit Carn Alw kwamen, vanwaar kwamen ze dan wel? De onderzoekers onderzochten de samenstelling van de stenen en gingen dan op zoek in de Preseli Hills naar corresponderende gesteenten. Ze concluderen nu dat de dolerieten uit Carn Goedog komen en de ryolieten uit Craig Rhos-y-Felin.

Die conclusie is fascinerend in verband met de manier waarop de bouwers van Stonehenge de stenen vervoerd zouden hebben en daar zijn twee theorieën over. Een eerste theorie is dat de stenen door ijs al in de richting van Stonehenge geduwd werden en dus al in de omgeving van Stonehenge voorhanden waren in de tijd dat Stonehenge gebouwd werd.

Een tweede theorie stelt dat de bouwers de stenen naar het zuiden vervoerd hebben, de heuvels af, en dan met vlotten het Kanaal van Bristol op. Die laatste theorie komt echter met het nieuwe onderzoek op losse schroeven te staan: zowel Craig Rhos-y-Felin als Carn Goedog liggen namelijk aan de noordkant van de Preseli Hills. En dat zou betekenen dat de bouwers de stenen over de heuvels gesleept zouden moeten hebben. "En dat is gewoon niet waarschijnlijk", zegt Richard Bevins.

THE ASSOCIATED PRESS2013

Meest gelezen