Bijna een derde 18-jarigen kent betekenis Wapenstilstand niet

Het Eén-programma "Volt" heeft de kennis van 18-jarigen over de Eerste Wereldoorlog getest. Hoewel de 1.111 leerlingen de leerstof over WO I een maand eerder hadden moeten studeren, bleef daar blijkbaar weinig van hangen. 2% van de scholieren duidde zelfs Duitsland aan als bondgenoot van België.

Tussen de verschillende richtingen is er geen merkbaar verschil, maar in de scholen in en rond Ieper wordt wel iets beter gescoord.

Net als een miss België-kandidate begin januari, weet 5 procent van de leerlingen niet wanneer de Eerste Wereldoorlog begon. 12 procent situeert het einde van de oorlog verkeerd in de tijd.

Ook 11 november blijkt een moeilijke datum om te plaatsen voor de leerlingen. 17 procent weet niet waarom de oorlog net dan wordt herdacht, terwijl 15 procent de datum helemaal niets zegt. Zij kozen onder meer voor 1 november en 14 februari als de dag waarop we de Groote Oorlog herdenken.

Nog opmerkelijk: in Ieper, waar de klaproos toch alomtegenwoordig is, weet 18 procent van de leerlingen niet dat de bloem het symbool is van de slagvelden. 22 procent van de leerlingen van andere scholen gaven onder meer cactus en waterlelie als antwoord.

Meest gelezen