Volkswagen wil Scania volledig in handen krijgen

Volkswagen, het grootste autoconcern van Europa, wil de Zweedse vrachtwagenbouwer Scania volledig in handen krijgen. Het Duitse autoconcern biedt 6,7 miljard euro voor de aandelen die het nog niet bezit. Dat heeft VW vandaag bekendgemaakt bij de publicatie van nieuwe recordcijfers. De omzet en de winst zijn in 2013 gestegen.
Een Golf in een stockagetoren van VW in Wolfsburg.

Volkswagen bezit bijna 46 procent van de aandelen van Scania en 71 procent van het stemrecht in het bedrijf. Via MAN, dat voor driekwart van Volkswagen is, controleert het bedrijf ook nog een belang van 13 procent, dat recht geeft op 17 procent van de stemmen.

De Duitsers bieden nu 200 kronen per aandeel van de Zweedse vrachtwagenproducent. Als ze 90 procent van de aandelen binnenhalen, volgt een uitkoopbod.

De bedoeling is Scania nauwer te laten samenwerken met de eigen vrachtwagenactiviteiten van VW en met MAN, waarover VW al de controle heeft. Andere aandeelhouders van Scania zijn daar echter op tegen.

AP2011

Recordcijfers

Volkswagen heeft vandaag ook nieuwe recordcijfers bekendgemaakt. Het concern boekte in 2013 een omzet van 197 miljard euro, 2,2 procent meer dan het vorige record uit 2012 (192,7 miljard euro). De operationele winst steeg met 1,5 procent tot 11,7 miljard euro. De recordverkopen bij de luxemerken Audi en Porsche wogen zwaarder door dan de uitgaves om nieuwe modellen te ontwikkelen en de productie uit te breiden.

Het Volkswagen-concern, met onder meer de merken VW, Audi, Seat, Skoda en Porsche, verkocht vorig jaar 9,73 miljoen voertuigen. Het werd zo de tweede autobouwer ter wereld, na Toyota, dat 9,98 miljoen wagens verkocht, en net voor General Motors met 9,71 miljoen wagens.

Het concern uit Wolfsburg maakt op 13 maart gedetailleerde jaarcijfers bekend.

Meest gelezen