"Interventie Verhofstadt pervers of dom"

Volgens historicus en slavist Idesbald Goddeeris (KUL) speelt Europa geen al te mooie rol in het conflict in Oekraïne. "Europa heeft onder meer door de actie van Guy Verhofstadt olie op het vuur gegooid. Het einde is nog niet in zicht", zei Goddeeris vanmorgen in "Bonus" op Radio1.

Volgens Goddeeris is de rol die Europa in het conflict heeft opgenomen, niet helemaal zuiver op de graat. "We doen ons voor als bemiddelaar in het conflict. Maar eigenlijk hebben we ons gemengd in een spanning die er al heel lang is maar waarin we ons nu aan het moeien zijn om andere belangen dan democratie en vrijheid. Als we Oekraïne hadden willen helpen, dan hadden we dat in 2005 moeten doen, bij de Oranjerevolutie."

Europa handelt vanuit achterliggende motieven, stelt Goddeeris. "Enerzijds is er het anti-Russisme dat vanuit Poolse hoek geleid wordt, anderzijds is er de neoliberale factor." Goddeeris verwijst naar de onlusten die begonnen zijn naar aanleiding van het afgesprongen vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de Europese Unie. "Een akkoord dat vooral Europa diende", stelt hij. "We strooien de Oekraïners zand voor de ogen."

Europa heeft verwachtingen gecreëerd die ze nooit kan waarmaken. "Oekraïne droomt nu van een associatie of zelfs een toetreding tot Europa maar dat is helemaal niet aan de orde. We zijn nu aan het klagen over Bulgaren en Roemenen, dus wat zouden wij Oekraïners toelaten."

AP2013

Poolse belangen

Goddeeris verwijst ook naar de rol van Polen. "Het eeuwenoude conflict tussen Polen en Rusland speelt hier een belangrijke rol. Polen speelt een voortrekkersrol in het Oekraïnebeleid van Europa en heeft ook andere belangen in Oekraïne dan wat Verhofstadt en co uitdragen."

Hij verwijst naar de dominante rol die Polen speelt in de Europese onderhandelingen met Oekraïne. "Polen heeft de Oekraïense oppositie gedwongen om een bepaald akkoord te aanvaarden."

"Pervers of dom"

Wat Guy Verhofstadt nu aan het doen is ofwel erg pervers of dom, stelt Goddeeris. "De oppositie in Oekraïne is erg verdeeld. Klitsjko, de voormalige bokser, is echt geen democraat. Zelfs oud-premier Joelija Timosjenko is een oligarche en een gehaaide zakenvrouw. Door ons daar nu zo achter te gaan scharen, maken we een grote fout."

"Verhofstadt stelt zich in het Europees parlement bijzonder scherp op tegen de fascisten, terwijl hij ze nu gaat toejuichen in Kiev. Europa gaat zich dit beklagen, wij zijn betrokken partij geworden."

Goddeeris verwijst naar andere interne Oost-Europese conflicten, zoals het conflict in de Balkan, waar Europa door bombardementen uiteindelijk vrede heeft gebracht. "Hier zijn we gaan stoken."

"En misschien nog belangrijker: we zijn ons aan het mengen in de interne keuken van Rusland en Poetin zal dat echt niet in dank afnemen. Hij zal echt niet aanvaarden dat Oekraïne in de invloedssfeer van Europa terechtkomt."

Maar de uiteindelijke kater zal voor Oekraïne zelf zijn, voorspelt Goddeeris. "Kijk maar naar Georgië. Ook dat land zijn we uiteindelijk vergeten."

Meest gelezen