"De grootste en helderste inslag ooit op de maan waargenomen"

Op 11 september vorig jaar hebben Spaanse wetenschappers de grootste meteorietinslag ooit op het oppervlak van de maan waargenomen. Dat staat te lezen in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Het betrof een rotsblok van zo'n 400 kilogram dat met een snelheid van 61.000 kilometer per uur tegen het hemellichaam aanbotste.

De inslag werd waargenomen door de telescopen van het Moon Impacts Detection and Analysis System (Midas) in het zuiden van Spanje. "Het was de grootste en helderste inslag die we ooit op de maan hebben waargenomen", zegt professor José Maria Madiedo van de universiteit van Huelva.

De wetenschapper schat dat het rotsblok zo'n 400 kilogram zwaar was en met een snelheid van 61.000 kilometer tegen de maan aanbotste. Dat gebeurde in het gebied dat de naam Mare Nubium draagt. De rots mat waarschijnlijk tussen 0,6 en 1,4 meter in doorsnede en wekte bij de impact een energie gelijk aan 15 ton TNT op. Naar verluidt heeft de meteoriet een krater met een doorsnede van 40 meter achtergelaten.

"Inslagen op de maan duren doorgaans nooit lang", weet Madiedo nog. "Normaal zijn ze in een fractie van een seconde voorbij. Deze impact duurde liefst 8 seconden en produceerde een licht even helder als dat van de poolster."

Tsjeljabinsk

De maan wordt wel vaker door meteorieten geraakt. Die laten bijna altijd sporen op het oppervlak achter, omdat de maan geen beschermende atmosfeer heeft. Zelfs kleine meteorieten kunnen hierdoor een grote ravage aanrichten.

De aarde heeft wel een atmosfeer. Door de wrijving branden meteorieten die op onze planeet afkomen doorgaans op vooraleer ze het aardoppervlak bereiken. Opdat ze ook hier schade kunnen aanrichten, moeten ze flink wat groter zijn. De meteoriet die in februari 2013 insloeg in de regio rond de stad Tsjeljabinsk in Rusland bijvoorbeeld, had naar schatting een diameter van 19 meter.

De beelden en een animatie van de inslag van de meteoriet heeft Madiedo in onderstaand filmpje gebundeld.