"Debat over veiligheid van Brussels justitiepaleis is heropend"

Het incident op de 55ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank, waarbij een vrouw zichzelf deze voormiddag verwondde, heropent het debat over de veiligheid in het Brusselse justitiepaleis. Dat zegt Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. De FOD Justitie erkent het probleem, maar houdt vol dat de veiligheid van het justitiepaleis één van de prioriteiten is.

De vrouw, wiens man terechtstond voor intrafamiliaal geweld, stapte naar voren met een mes in de hand toen de voorzitter aankondigde dat hij de zaak in beraad zou nemen.

De agenten van het veiligheidskorps die in de zaal aanwezig waren, probeerden haar tegen te houden. In de worsteling die daarop volgde, raakte ze gewond aan de hals en aan de handen.

De vrouw verkeert niet in levensgevaar en werd weggebracht naar het ziekenhuis. Later zal ze verhoord worden.

"Badgesysteem en metaaldetectoren worden overwogen"

"Eigenlijk hebben we deze voormiddag geluk gehad", reageert rechtbankvoorzitter Luc Hennart. "Gelukkig had die dame geen vuurwapen bij en had ze het alleen op zichzelf gemunt. Anders waren de gevolgen misschien niet te overzien geweest."

Het is algemeen bekend dat het justitiepaleis met veiligheidsproblemen kampt. Enkele jaren geleden ontsnapten verschillende gedetineerden nog gewapenderhand uit een zitting van de kamer van inbeschuldigingstelling en van de correctionele rechtbank. Het justitiepaleis wordt ook om de haverklap opgeschrikt door bommeldingen en enkele jaren geleden werden, weliswaar in een ander gebouw, een vrederechter en haar griffier vermoord.

Volgens Hennart zijn er verschillende maatregelen die worden onderzocht. "Eén daarvan is de installatie van een scanstraat, waardoor iedereen die het gerechtsgebouw binnen wil, langs een metaaldetector moet. Daarnaast wordt er gedacht aan een badgesysteem, maar ook dat zal flink wat geld kosten."

"We werken hard aan het dossier"

Het ministerie van Justitie erkent het probleem. Er is al veel beslist over de veiligheid in het justitiepaleis, maar de uitvoering vraagt tijd, zegt Koen Peumans van de FOD Justitie. "Het is één van onze prioriteiten om aan de veiligheid van het paleis te werken. Zo hebben we in de zomer van 2012 al een test met scanners gedaan."

Bewijst het incident van vandaag dan niet dat ook dringende actie nodig is? "We werken hard aan het dossier", beweert Peumans. "Maar het gebouw is beschermd. Werken komen hierdoor traag op gang en zijn moeilijk uit te voeren."