"Ik wil die mensen niet een tweede keer zien sterven"

De harde beelden die VRT-cameraman Ludwig Schryvers vorige week in Kiev heeft gedraaid, zijn de wereld rondgegaan. Samen met Jan Balliauw is hij net terug in België, maar zijn beelden wil hij niet meer terugzien. "Ik wil die mensen niet een tweede keer zien sterven".

Toen journalist Jan Balliauw en zijn ploeg vorige week naar Kiev vertrokken, dachten ze dat ze te laat zouden zijn, dat ze hoogstens nog het einde van het oproer zouden kunnen volgen. Het draaide anders uit.

Cameraman Ludwig Schryvers vertelde in "Reyers Laat" hoe hij 's morgens het hotel buitenkwam om het terrein te verkennen, niet vermoedend hoe explosief de situatie was. "De kogels vlogen me rond de oren. Eerst stond ik ertussen en maakte ik beelden, maar dan denk je: dit is te gevaarlijk".

Hij ging naar zijn kamer aan de achterkant van het hotel. Vanop zijn balkon op de zevende verdieping had hij uitzicht op de frontlijn. Hij zag hoe betogers werden neergeschoten, hoe ze hun dood tegemoet liepen. "Ze sneuvelden voor mijn ogen. Verschrikkelijk", zegt hij. Schryvers' beelden werden meteen doorgestuurd naar Brussel en gingen de wereld rond terwijl het schieten nog aan de gang was.

Zelf wil en kan hij ze niet meer bekijken. "Ik wil die mensen niet voor de tweede keer zien sterven. Op het moment dat je aan het filmen bent, doe je je job. Dan maak je de klik: ik moet dit opnemen, want wat hier gebeurt is zo vreselijk. Maar nu? Nee."

"Misschien hebben de beelden de loop van de gebeurtenissen beïnvloed"

De beelden gingen onmiddellijk de wereld rond. "Misschien hebben ze de loop van de gebeurtenissen beïnvloed", zegt Jan Balliauw. "Heel de wereld kon meteen zien dat er door de politie geschoten werd."

Angst voelde Ludwig Schryvers niet zozeer op het moment zelf, maar achteraf. "Twee dagen later stond ik op hetzelfde balkon en zag ik drie ramen verderop twee kogelinslagen. Dan wordt het je wit voor de ogen". Desondanks zou hij teruggaan naar Kiev, als dat nodig is. "Dat denk ik wel. Het is mijn job."