"Laat die pc even staan en praat met elkaar"

Drie jaar geleden kregen de 80.000 werknemers van ICT-bedrijf Atos te horen dat ze voortaan op een andere manier met elkaar moesten communiceren. E-mailen werd in de ban geslagen en het bedrijf werkte volop aan alternatieven. Onze Nederlandse collega's van NOS gingen na wat er drie jaar later overblijft van dat goede voornemen.

"Het personeel moet meer telefonisch of persoonlijk met elkaar overleggen", klonk het in 2011 uit de mond van directeur Thierry Breton. "Dat is niet helemaal gelukt", zegt Rob Pols vandaag tegen de NOS. Volgens de Nederlandse bestuursvoorzitter van Atos is zijn bedrijf er evenwel in geslaagd het e-mailverkeer met 60 procent terug te dringen.

Die vermindering is vooral te wijten aan het creëren van een eigen sociaal netwerk. Daarop kunnen medewerkers berichten plaatsen en informatie uitwisselen. Dat er toch nog mails worden gestuurd, heeft volgens Atos te maken met het feit dat nog niet alle 80.000 werknemers op dat netwerk zijn aangesloten.

Stuurt de baas zelf nog e-mails?

"E-mailen heeft veel nadelen. Bij ons zaten mensen zes uur per dag achter een mailprogramma, terwijl er andere manieren zijn om met elkaar te communiceren", aldus Pols. "Loop naar elkaar toe en praat met elkaar. Laat die pc even staan en praat met elkaar."

En de baas zelf? Die stuurt naar eigen zeggen af en toe nog een e-mail. "Vier jaar geleden zou ik alles via e-mail hebben gedaan. Vandaag doe ik minder dan vijf procent van mijn werk per mail." Het is mogelijk dat dit in 2015 naar nul procent gezakt zal zijn, want Atos denkt dat er eind volgend jaar nauwelijks meer gemaild zal worden binnen het bedrijf.

lees ook