"Resultaat van gewapende muiterij mag niet legitiem worden genoemd"

In een onderhoud met enkele Russische persagentschappen heeft de Russische premier Dimitri Medvedev zich bijzonder wantrouwig uitgelaten over de nieuwe machthebbers in Oekraïne. "Ik heb grote twijfels over de legitimiteit van een hele reeks machtsorganen die nu in functie zijn", zei hij. Hij uitte ook zijn bezorgdheid over het lot van de etnische Russen in het land.

Nadat de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken ad interim Arsen Avakov vanmorgen had bekendgemaakt dat een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de afgezette president Viktor Janoekovitsj, riep Medvedev vertegenwoordigers van enkele Russische persagentschappen bijeen om zijn kijk op de huidige situatie in Oekraïne te geven.

Medvedev nam geen blad voor de mond en trok de legitimiteit van de nieuwe machthebbers sterk in twijfel. "Op dit moment heeft Oekraïne geen vertegenwoordigers met wie we op gelijke voet kunnen praten", stelde hij. "Ik heb grote twijfels over de legitimiteit van een hele reeks machtsorganen die nu in functie zijn."

"Sommige van onze buitenlandse, westerse partners denken daar anders over. De perceptie loopt evenwel danig uit de hand wanneer mensen het resultaat van een gewapende muiterij als legitiem gaan beschouwen."

"We begrijpen niet wat zich momenteel afspeelt in Oekraïne", voegde Medvedev eraan toe. "Onze belangen komen in het gedrang, net als de levens van onze burgers." Daarmee verwees hij naar de vele etnische Russen die in Oekraïne wonen. De nieuwe Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft Medvedev echter al verzekerd dat zijn vrees ongegrond is.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken uit intussen felle kritiek op de houding die verschillende westerse landen hebben aangenomen. Het ministerie meent dat de westerse steun aan de oppositie door die oppositie als excuus is aangewend om op onrechtmatige wijze de macht te grijpen.